Juldoft

 
 
 
 
 
 
En lugn söndag med doft av saffran.

Faktum

Passade på att köpa nya numret av Faktum när jag var och handlade mat idag. Killen jag köpte tidningen av brukar stå på samma ställe och han är alltid lika trevlig :)
 
 
 
 
Funderar på om det vore dax att baka lite saffranskransar i helgen. Det drar ju ihop sig till advent. Saffran är en underbar krydda, både i julbak och fisksoppa.
 

Ljuvlig doft

 
Mörkt, grått och vått är det ute. Men här inne hos mig doftar det kakor :)
 

Drunkna inte i dina känslor

För en tid sedan läste jag en artikel som handlade om HSP (Highly Sensitive Persons). Efter det har jag haft svårt att släppa detta personlighetsdrag eftersom jag kände igen mig själv i flera avseenden. Jag har sökt runt på nätet och bland annat läst lite olika bloggar om ämnet. Så i förra veckan lånade jag en bok på biblioteket, Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin.
 
 
 
 
Författarna Hägglund och Dahlin skriver i denna överlevnadsbok för sensitivt begåvade;
 
Psykologen Elaine Aron är kanske mest känd för sin forskning om psykologisk känslighet eller Highly Sensitive Persons, HSP, som det också kallas. Enligt henne är ca 15-20% av befolkningen extra känslig.

Hon menar att draget är medfött och att det inte bara finns hos människor utan även hos djur. Man tror att det är en överlevnadsstrategi att vissa i flocken är utrustade med en särskild observationsförmåga som gör att de tänker lite längre än andra. De är mer observanta, anar faror, kan varna för fiender och förutse problem, men de är också de som först upptäcker särsklida behov hos till exempel ungar och gamla i den egna flocken.

Hos personer som är högsensitiva bearbetar hjärnan information på ett djupare sätt och analyserar fakta grundligare. Dessutom lägger dessa personer märke till detaljer i omgivningaen som andra ofta missar. Eftersom en HSP tar in fler intryck och tar in dem intensivare blir hon eller han lätt överstimulerad och blir trött när det blir för mycket, ett komplex, för mycket nytt.

Personer med den här känsligheten blir ofta missförstådda. Omgivningen tolkar oss ibland som blyga eller inåtvända eftersom vi ofta tänker utifrån många aspekter och det tar sin tid. Vi vill kolla in nya omgivningar, fundera över saker, behöver betänketid helt enkelt.

Eftersom majoriteten var människorna inte har det här draget är det de som sätter normen för vad som anses normalt. Problem uppstår när vi HSP försöker anpasssa oss till normen och ska pressa in oss själva i ett sätt att leva som inte passar oss. Vi orkar inte med alla intryck och det höga tempot utan kraschar.

Vad kännetecknar en HSP?
 • Blir lätt uttröttad av många starka intryck
 • Har större behov än de flesta av att vara för sig själv ibland
 • Känner ofta hur andra mår
 • Blir helt i obalans om hon/han inte får äta regelbundet
 • Funderar över existentiella frågor
 • Är sällan påträngande eller burdus
 • Blir stressad av kaotiska miljöer där det skramlar, tutar, doftar, låter och folk rusar fram
 • Mycket viktigt att miljöer är tilltalande och belysningen behaglig. Det måste vara vackert och harmoniskt för att hon/han ska trivas.
 • Engagerar sig lätt för mycket i andras problem
 • Vill göra saker i sin takt
 • Har ofta svårt att mentalt släppa sådant som hänt, sagts eller gjorts
 • Känner ofta det andra förnekar
 • Tolkar och analyserar
 • Gasar på när hon/han bör bromsa
 • Sociala begränsningar
 • Känner sig mindra värd än andra
 • Blir tyst och drar sig inom sig själv om hon/han blir arg eller sårad
 • Har ibland en känsla av att andra är rädd för henne/honom
I boken får du även råd om hur du kan hitta balansen mellan dina olika känslor, praktiska övningar och boktips.

Böcker

Efter att ha skjutsat dottern till skolan i stan tog jag en sväng in på biblioteket innan jag skulle vidare till sjukgymnastiken. Alltså, jag kan vara på biblioteket hur länge som helst tror jag :) Idag hade jag en timma på mig och det var väldigt kort tid. Jag hann låna några böcker i alla fall...
 
 
 
Det här med böcker har alltid fängslat mig. jag tycker om formen, hur omslagen är skapade, vilket typsnitt som används... Sen går det i perioder vad jag läser. Jag har alltid facklitteratur på gång samtidigt med en skönlitterär bok. Och snart har jag läst klart Siddhartha och ser fram emot Agneta Sjödins En kvinnas hjärta.

Fredag igen

Idag är det en vecka sedan jag började arbetsträna och det har bara varit positivt. Visserligen känns det som att tiden/dagarna går fortare men det är ju säkert för att jag har roligt :) Sjukgymnastik, vila och meditation hinner jag också med eftersom jag bara jobbar 25% än så länge.
 
Sen händer det ju oförutsedda saker som gör att jag fort kommer ur balans igen. Som i tisdags när jag fick åka till veterinären med Douglas. Han hade fått urinvägsinfektion och äter nu penicilin. Så nu får jag göra små leverpastejbollar till båda hundarna morgon och kväll.
 
Provade idag att laga mat med Indisk smak. Blev väldigt gott och kryddigt. Passar ju bra när jag läser Siddhartha av Hermann Hesse, som handlar om en indisk pojke.
 
 
 
 
Trevlig fredag!
 
 

Söndagspyssel

 
 
 
Idag fick det bli lite bröd och kaffegodis.

Torsdagsbabbel

Så har det äntligen hänt det som jag väntat på i minst en månads tid. I morgon är det dax för mig att börja arbetsträna. Det ska bli skönt att komma ut på en arbetsplats igen och träffa lite nya människor. Som jag säkert har berättat tidigare ska jag inte tillbaka till köksjobbet utan helt enkelt byta bransch. Vilket innebär att jag nu får chansen att använda mina kunskaper inom IT, webb och grafisk formgivning, något som jag verkligen ser fram emot.
 
 
 
I går kväll passade jag och min 16åriga dotter på att äta lite god Sushi. Det är så bra att man kan köpa med sig precis det man gillar allra mest. Som efterrätt hade jag köpt en stor påse godis :)
 
 
 
Tidigare på eftermiddagen gjorde jag paketkort som ska används till julklappar. Det är lite pyssel med dessa små kort. Efter utskrift ska de renskäras och vikas. Men det är skönt med lite terapi. På min hemsida kan du se alla julkortsmotiv.
 
Idag ska jag passa på att besöka min favoritbutik, 2 Fröknar. Det är alltid lika mysigt att komma dit då de har en skön atmosfär och trevligt bemötande.
 
Sen hoppas jag att dagen innefattar extra tid för en lässtund då jag är mitt uppe i en spännande bok, Tistelblomman av Amanda Hellberg. Av en slump hamnade jag på hennes blogg och har läst stora delar av den. Och när jag sist var på biblioteket stod hennes bok där, rakt framför mig på en hylla. Är det slumpen eller ödet :)
 
Önskar dig en fin höstdag!
 
 


RSS 2.0