Vid sömnproblem...

Läser i boken Sömn att forskningen hittills kommit fram till att det finns tre faktorer som styr sömnen och dess kvalitet; vakenhetens längd, dygnsrytmen och stress- eller aktiveringsnivån.

¤ Så om du är vaken 16 timmar har du bästa förutsättningen att kunna somna och sova i ca 8 timmar med ett normalt sömndjup.

¤ Sömn gynnas av mörker, så under kvällen kan du med fördel släcka ner belysningen för att gynna att melatonininsöndringen (kroppens sömnstödjande hormon) kommer igång. Det hjälper dig att varva ner och bli trött.

¤ Att kunna varva ner är oerhört viktigt. Stress och uppvarvning är ju inte farligt i sig, så länge det följs av nedvarvning, men långvarig belastning kan leda till mer eller mindre kronisk stressaktivering. Då är kroppen och hjärnan ständigt beredd på hot och krav.

Att varva ner är helt klart något jag måste öva mer på...
Julklappshatten

I år har vi lagt upp det här med julklappar på ett lite annorlunda sätt. Äldste sonen har skapat ett webbaserat program där familjen loggar in. En slumpmässig lottning sker och var och en får veta vem man ska köpa julklapp till för en bestämd summa pengar. I programet skriver man sin egen önskelista och den kan bara den personen som ska köpa julklapp till dig läsa. På detta sätt slipper vi föräldrar ränna omkring och leta klappar till alla i familjen. Nu blir det mer spännande och överraskande när man inte ens vet vem som har handlat till vem.
Kyla

Det värsta med vintern är kylan. Snö, modd och is har jag inte ont av, men kylan.... Den går rakt igenom mig, hur mycket varma kläder jag än tar på mig. Dessutom är det väldigt dragit i vårt gamla hus, så jag har flera lager med kläder även inomhus. Och så eldar jag i två spisar... Huamej! Måtte denna vintern vara kortare än i fjol.Mol allena

Jag går här hemma och småmysslar
allt sker i den takt jag själv behagar
tar en liten kaffepaus och lyssnar på radio
ska snart promenera med hundarna i snön
laga lite mat, måla lite akvarell och bara vara
mol allena

Sorgligt

Det var en tanke som slog mig idag när jag satt i bilen på väg hem från jobbet. Jag skulle vägen om apoteket, så det var nog därför jag kom att tänka på kroppsliga åkommor. Kan det vara så att när man har passerat 40 år, då får man räkna med att diverse kroppsliga krämpor uppstår. Det kändes lite sorgligt att komma till denna insikt. Jag hade ju inte ens fyllt 40 när jag drabbades av utmattningsdepression och sen har det bara uppkommit det ena efter det andra. Det senaste är tennisarmbåge och det var smärtstillande jag skulle hämta ut på apoteket. Känns så sorligt att veta att detta bara är början...

Sömnlöshet...

Ännu en sömnlös natt har passerat. Tror att min hjärna behöver befinna sig på en öde plats ett tag, där det inte händer något, där det inte finns några som helst intryck, där det bara är tyst och stilla. I eftermiddag ska jag på KBT-samtal, då kanske jag kan lämna av lite orosmoln där. Om jag bara visste vilka de var... Har ju tydliga tecken på GAD (Generaliserat ångestsyndrom - ständig ångest och oro), så det finns lite och välja på.

Mötet med författaren igår gick bra. Jag ska fullfölja uppdraget, sedan får vi hoppas att något förlag nappar. Annars kan man ju ge ut boken själv har jag hört.

Nu får det bli lite kaffe.

God morgon!

Valpfoto

Att fota valpar är svårt. Antingen vänder de rumpan till eller så rusar de omkring så inte ens blixten hinner med. Men söta och gosiga är de. Nu har c-kullen hos Kennel Pappas hunnit bli 7 veckor, så idag var det nog sista gången jag såg dem. Snart bär det av till deras nya hem.


7 veckor


4 veckor


10 dagar


Illustrerar

På måndag ska jag visa några bilder för en författare, vars manus jag har läst. Detta är en riktig dröm som jag hoppas kan bli verklighet framöver - att illustrera barnböcker ♥

Det är svårt att låta bli att glädjas i förväg, men jag får se det som en bra övning om det inte blir något allvar av det hela.


Äntligen!

Vågar nästan säga att jag ÄNTLIGEN har börjat måla igen. Innan jag blev sjuk hade jag inte tid eller ro att ens tänka på denna hobby. Under tiden jag var sjukskriven hade jag ambitionen att komma igång, men jag hade så mycket obalans i kroppen att jag aldrig fick till det. Men nu, NU.... Jag är faktiskt lite stolt över mig själv ;o) Snart kanske jag visar lite bilder på vad jag målar, men tills dess visar jag en gammal bild jag gjort.


Tredje november

ledigheten gör gott
nackvärken klingar av
andningen är lugn och djup
tröttheten avtar
akvarellfärgen är fuktig
pappret vått
äntligen balans i kropp och själ

Första november

klockan ringer
mannen går till jobbet

jag somnar om
har ledig dag

kaffe och macka
utan stress

ska försöka mota bort
tankar som oroar

bara vara
mindfulnessRSS 2.0